Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Δύο απόφοιτοι της Σχολής Αρχιτεκτονικής υποψήφιοι για τα βραβεία President's Medal του RIBA

10 newsΗ Πολυτεχνική Σχολή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου προσφέρει το μοναδικό πρόγραμμα σπουδών Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα πιστοποιημένο επιτυχώς και άνευ όρων στο επίπεδο Part 1 & Part 2 από το Royal Institute of British Architects (RIBA). Δύο απόφοιτοι του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, η μεταπτυχιακή Βασιλική Κουλουρίδη και ο προπτυχιακός Αλέξης Αυγουστίδης είναι υποψήφιοι για τα President's Medals του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA)
Η Βασιλική Κουλουρίδη, απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος MArch Architecture & Urbanism (RIBA PART IIτης Πολυτεχνικής Σχολής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18, πραγματοποίησε Διπλωματική και Ερευνητική Εργασία υπό την καθοδήγηση της διδακτικής ομάδας της Δρ. Έλενας Δούβλου και του Dr. Fabiano Micocci με θεματικό άξονα τη στέγαση προσφύγων καθώς και το σχεδιασμό κοινόχρηστων χώρων ως καταλύτες κοινωνικής συνύπαρξης. Αμφότερες οι εργασίες επιλέχτηκαν ως υποψήφιες για το βραβείο President’s Medals Student Award και έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του RIBA και μπορείτε να τις δείτε στους ακόλουθους συνδέσμους.
A New Community in Eleonas; Public Space as Catalyst for Integrated Communities
From Refugee Camp to City: Public Spaces as Catalysts for Social Integration
Η διπλωματική εργασία αφορά τον σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου κατοίκησης που να ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των προσφύγων, αλλά και στην ενσωμάτωση τους στον αστικό ιστό της πόλης. Για την ενσωμάτωση τους προτείνεται ένα δίκτυο διαφορετικής κλίμακας δημοσίων χώρων με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνύπαρξης διαφορετικών πληθυσμών. Όσον αφορά την κλίμακα, το είδος και τη χρήσης τους, οι ιεραρχικά διαφορετικοί δημόσιοι χώροι, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες χωρικής αλληλεπίδρασης τόσο σε επίπεδο κατοίκησης, όσο και σε αστική κλίμακα.

2
1
3
4
5
6
7
8
9
10

Η ερευνητική εργασία εστιάζει στο προσφυγικό ζήτημα που σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι Ευρωπαϊκές κυρίως χώρες, μία εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα, καθώς είναι χώρα εισόδου και ενδιάμεσος σταθμός μετάβασης για τις χώρες προορισμού των προσφύγων. Το πρόβλημα τόσο της προσωρινής, όσο και της μόνιμης στέγασης των προσφύγων, αποτελεί πρωταρχική αναγκαιότητα τόσο για τους πρόσφυγες που συρρέουν και εγκλωβίζονται πολλές φορές στον ελληνικό χώρο, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες που υποδέχονται τους καινούριους κατοίκους. Μέσω της ερευνητικής εργασίας της κ.Κουλουρίδη, αποδείχθηκε ότι ο δημόσιος χώρος αποτελεί ένα ουδέτερο έδαφος για την αλληλεπίδραση και τη συνάντηση των ανθρώπων μεταξύ τους, σε ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να καταστεί καταλύτης για τις κοινότητες ώστε να οικοδομηθούν γέφυρες και να ενισχυθούν οι κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ τους.

2
1
3
4
5
6
7
Αλέξης Αυγουστίδης, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από το πρόγραμμα σπουδών BA (Hons) Architecture (RIBA part 1) της Πολυτεχνικής Σχολής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18. Ο κ. Αυγουστίδης πραγματοποίησε εργασία για τις ενότητες Αρχιτεκτονική Σύνθεση - Έρευνα AR6001 και Αρχιτεκτονική Σύνθεση- Σχεδιασμός AR6002, υπό την καθοδήγηση της διδακτικής ομάδας Α.Κουρτερίδη και Μ. Στεφανίδη. Η εργασία επιλέχτηκε ως υποψήφια για το βραβείο President’s Medals Student Award και έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του RIBA.
Στο πλαίσιο των παραπάνω ενοτήτων, η ερευνητική και συνθετική εργασία εστιάζει στην ανάλυση της συνεκτικότητας στην αρχιτεκτονική σύνθεση. Ο σκοπός των αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων ήταν η ανταπόκριση στα σύγχρονα προβλήματα της περιοχής-μελέτης, Κεραμεικός / Γκάζι, με σκοπό τη μελλοντική βιωσιμότητα και εξέλιξή της.
Το προτεινόμενο λειτουργικό πρόγραμμα της αρχιτεκτονικής πρότασης προσφέρει μια νέα εμπειρία εκπαίδευσης όπου συνδυάζεται η παραδοσιακή τέχνη της κεραμικής και η τεχνολογία μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η πρόταση αποτελεί μια ενδιάμεση στάση στην αρχαιολογική διαδρομή ανάμεσα στην Ακρόπολη και την Ακαδημία Πλάτωνος. Οι χρήστες μέσω του προτεινόμενου κτιρίου έχουν πλέον τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο του Δημόσιου Σήματος.
2
1
3
4
5
6
7
8
9