Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Καινοτόμες πτυχιακές εργασίες από τους φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Μια σειρά πρωτότυπων πτυχιακών εργασιών παρουσίασαν οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Με πολύ υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές.

Εντοπισμός και ταυτοποίηση αντικειμένων μέσω μηχανικής αναγνώρισης προτύπων όρασης

Ένα σύνηθες πρόβλημα που συναντάμε στα συστήματα παρακολούθησης καμερών ασφάλειας είναι οι «ψευδείς συναγερμοί» που συνήθως προκαλούνται από λάθος ανθρώπινη αναγνώριση. Λύση στη συγκεκριμένη αδυναμία επιχείρησε να δώσει η παρούσα πτυχιακή εργασία εφαρμόζοντας ένα αλγόριθμο, για την εξαγωγή της ανθρώπινης φιγούρας  (περίγραμμα) σε συνδυασμό με τη χρήση στατιστικής θεωρίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδείχθηκαν ακριβή γεγονός που δημιουργεί ελπίδες στην επίλυση του τεχνικού αυτού προβλήματος. 

Μελέτη, σχεδιασμός και κατασκευή ρομποτικού διαδραστικού χεριού τριών δακτύλων

Πριν από κάποιες δεκαετίες η κατασκευή ενός ρομποτικού χεριού θα θύμιζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας σήμερα, αποτελεί πραγματικότητα. Η κατασκευή ρομποτικών μελών που προσομοιάζουν στα ανθρώπινα έχουν, πλέον, πολλές διαφορετικές εφαρμογές και κυρίως στο χώρο της ιατρικής. Ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη τεχνολογία δημιουργώντας εντυπωσιακές κατασκευές. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και ένας από τους σπουδαστές του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Ο νεαρός σπουδαστής  κατάφερε να δημιουργήσει ένα ρομποτικό χέρι 3 δακτύλων με ανατροφοδότηση σε εξομοίωση ενός ανθρώπινου. Η ανατροφοδότηση αφορά την επιστροφή μετρήσεων πίεσης που ασκούνται  στα άκρα των δακτύλων μέσω αισθητήρων γεγονός που επιτρέπει στο ρομποτικό χέρι να χειριστεί αντικείμενα.

Μελέτη, σχεδιασμός και βελτιστοποίηση μικρού μεγέθους μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV- drone)

       
Το σχεδιασμού και τη βελτιστοποίηση της πορείας ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους γνωστού ως UAV – drone επιχείρησε ένας ακόμα σπουδαστής του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό εγχείρημα καθώς οι προοπτικές και οι μελλοντικές του χρήσεις μοιάζουν να είναι αρκετά υποσχόμενες.
Στο σχεδιασμό του UAV χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις κινητήρες ώστε να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο έλεγχος και η λήψη αποφάσεων για διαρθρωτικές κινήσεις που αποσκοπούν στην ομαλή κίνηση του αεροσκάφους πραγματοποιούνται από ένα ηλεκτρονικό εγκέφαλο πλοήγησης. Πρόκειται για ενσωματωμένο σύστημα που λαμβάνει τις εντολές κίνησης από ασύρματο μεταδότη. Για την αντίληψη της θέσης του UAV στο 3D χώρο  χρησιμοποιείται συστοιχία γυροσκοπικών αισθητήρων. Η ανατροφοδότηση σήματος οδηγεί σε ισοσταθμισμένη πορείας του UAV.



Τόπος: Athens, Greece