Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Επίσκεψη του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην έκθεση «Η συνοικία των Εξοχών 1885-1912»

Oι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση «Η συνοικία των Εξοχών 1885-1912» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του μαθήματος “History and Theory 1” του προγράμματος σπουδών τους.

Η έκθεση παρουσιάζει τη συνοικία των Εξοχών που αποτελούσε την πρώτη περιοχή όπου επεκτάθηκε η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού της πόλης το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Παρουσιάζεται ο μετασχηματισμός ενός συνόλου εξοχικών κατοικιών σε μία αυτόνομη και εντυπωσιακή συνοικία και αναδεικνύεται το πλούσιο κτηριακό απόθεμα –που σε μεγάλο βαθμό δεν σώζεται σήμερα- το αρχιτεκτονικό στυλ και ο τρόπος ζωής της κοσμοπολίτικης κοινωνίας της πόλης.

Οι φοιτητές είδαν χάρτες και σχέδια, περιεργάστηκαν καρτ-ποστάλ και φωτογραφίες δρόμων και κτηρίων που έχουν αλλάξει ή δεν υπάρχουν πια και μπόρεσαν να διαμορφώσουν μια εικόνα για την παλαιά κατάσταση της συνοικίας. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση.













Τόπος: Athens, Greece